Μητσοτάκης στο Action24: Τραμπουκισμοί σε αγρότες που θέλουν διάλογο - Δεν κλείνει η τροχαία δρόμους
Νέο μήνυμα του Πρωθυπουργού προς τους αγρότες αλλά και αιχμές κατά συγκεκριμένων συνδικαλιστών στα μπλόκα. «Άκουσα μέχρι και το ότι η τροχαία κλείνει τους δρόμους» λέει ο κ. Μητσοτάκης.
«Πρέπει μέχρι τα Φώτα να δείξουμε όλοι κατανόηση και οι αγρότες να διευκολύνουν όσους θέλουν να ταξιδέψουν, άκουσα μέχρι και το ότι τους δρόμους τους κλείνει η τροχαία. Δουλειά της τροχαίας είναι όταν ανοίγει ένας δρόμος να ανοίγει με ασφάλεια. Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο τους».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Action24 έστειλε νέο μήνυμα προς τον αγροτικό κόσμο επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση έχει μιλήσει με ειλικρίνεια για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα αλλά και για τις δικές της ευθύνες.
Ο Πρωθυπουργός άφησε ωστόσο αιχμές για συγκεκριμένους συνδικαλιστές σε μπλόκα οι οποίοι, όπως είπε, τραμπουκίζουν όσους θέλουν να συνομιλήσουν με την κυβέρνηση προκειμένου «να μη σπάσει το μέτωπο».
Στο ξεκίνημα της συνέντευξης, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι μπήκε για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου το 1990 και σημείωσε πως δεν περίμενε ότι θα επιστρέψει κάποια στιγμή ως πρωθυπουργός της χώρας.
Μάλιστα, εξέφρασε την ευχή η Ελλάδα να αποκτήσει κάποια στιγμή και γυναίκα Πρωθυπουργό. Συνεχίζοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τα χαρακτηριστικά που πήρε από τους γονείς του, Κωνσταντίνο και Μαρίκα.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε πιο σκληρή κριτική και αυτό απολύτως λογικό». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «πολύ πιο δύσκολα θα ακούσεις την καλή κουβέντα, πολύ πιο εύκολα θα ακούσεις κριτική. Όσο η κριτική είναι καλοπροαίρετη, με την έννοια ότι έχει στοιχεία προτάσεων, τόσο πρέπει να είναι καλοδεχούμενη».
«Έχω υποστεί δολοφονία χαρακτήρα, δεν είναι ανεκτή, ως εδώ»
Ξεκαθάρισε όμως ότι ο ίδιος κάνει διάκριση μεταξύ αυτής της κριτικής και «μιας συστηματικής δολοφονίας χαρακτήρα», που την έχει υποστεί, «ίσως την έχω υποστεί περισσότερο από πολλούς άλλους, και εγώ και η οικογένειά μου». Πρόσθεσε πως δεν μπορεί να τη δεχτεί και ότι κάποια στιγμή φτάνει η ώρα «που λες "ως εδώ" με αυτού του είδους τις επιθέσεις. Εκεί οφείλεις να αμυνθείς και να υπερασπιστείς και τη δική σου τιμή και κυρίως να προστατεύσεις την οικογένεια σου».
Μιλώντας για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, είπε: «Και δεν πρέπει να ξεχνάμε, βέβαια, ότι έχουμε σχεδόν 400.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες, μπορεί να είναι 4.000 τρακτέρ στα μπλόκα, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών και των κτηνοτρόφων δεν είναι στα μπλόκα. Άρα, εμείς δεν θέλουμε να συνομιλούμε μόνο με αυτούς οι οποίοι είναι στα μπλόκα, αλλά και με τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών και των κτηνοτρόφων που δεν είναι στα μπλόκα όμως έχουν πραγματικά προβλήματα, τα οποία εμείς πρέπει να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν. Και βέβαια, δεν υπάρχει, επίσης, καμία αμφιβολία ότι και από τους αγρότες που είναι στα μπλόκα υπάρχουν κάποιοι, αρκετοί, οι οποίοι θέλουν να συνομιλήσουν μαζί μας. Και υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι ουσιαστικά, να το πω πολύ απλά, τους "τραμπουκίζουν", σε μία λογική "να μη σπάσει το μέτωπο και να βρεθούν συστηματικά απέναντι στην κυβέρνηση". Μα, αν θέλουμε να βρούμε μία λύση στο θέμα αυτό, αυτή μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο και όχι μέσα από μία αντίδραση, η οποία θα έχει ως τελικό σκοπό δήθεν να βλάψει την κυβέρνηση, αλλά τελικά να ταλαιπωρεί ολόκληρη την κοινωνία».
Σε ερώτηση για την ημέρα μέσα στο 2025 που «χάσατε τον ύπνο σας;», ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Θα σας πω ότι πάντα για εμένα -αν και κοιμάμαι καλά- πολύ δύσκολες βραδιές είναι οι βραδιές που έχουμε να διαχειριστούμε μεγάλες φωτιές. Εκεί δεν κοιμόμαστε τα βράδια. Ευτυχώς φέτος τα πήγαμε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι η υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και αυτή η μάχη με την κλιματική κρίση είναι διαρκής και πρέπει κάθε χρόνο να γινόμαστε καλύτεροι. Αλλά όταν έχουμε φωτιές τα βράδια κι έχουμε έννοια να γίνουν οι εκκενώσεις σωστά, εκεί ο ύπνος είναι μια πολυτέλεια».
Δείτε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθηναΐδα Νέγκα: